Ove godine 105 milijuna kuna za poticanje električnih vozila Ostavite komentar

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nastavlja s poticanjem elektromobilnosti, za koju je u 2021. godini ukupno osigurano čak 105 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Osim većeg budžeta, građane i tvrtke očekuje i izmijenjeni model prijave za sufinanciranje. Naime, za razliku od dosadašnje direktne prijave, ove godine će za građane i tvrtke prijavu podnositi prodavatelji vozila putem prijavne aplikacije. Na raspolaganju je čak 90 milijuna kuna, dok je preostalih 15 rezervirano za javni sektor, koji će se i dalje prijavljivati izravno Fondu. 

Prvi korak u provedbi novog modela sufinanciranja bit će objava Javnog poziva za proizvođače, generalne zastupnike ili uvoznike motornih vozila, koji će Fondu prijaviti prodajna mjesta i dostupne modele energetski učinkovitih vozila. Svako prodajno mjesto pritom će dobiti korisnički račun za prijavnu aplikaciju. Nakon što Fond početkom lipnja objavi Javni poziv za građane i tvrtke, prodavatelji će kroz prijavnu aplikaciju korisnike prijavljivati za sufinanciranje. Unosom obveznih podataka prijavitelja i učitavanjem potrebne dokumentacije u sustav, za korisnika će se automatski rezervirati dostupan iznos poticaja. Međutim, kako bi ostvario pravo na sufinanciranje, korisnik u određenom roku uplatiti i obvezni minimalni predujam za vozilo, u iznosu od 7% traženih sredstava Fonda. Za fizičke osobe to će maksimalno biti 4.900 kuna, dok je za pravne osobe do 28.000 kuna.

Koliko je točno sredstava iskorišteno, moći će se u realnom vremenu pratiti na posebnoj stranici Fonda, koja će početkom lipnja biti u funkciji. Na njoj će zainteresirani korisnici moći pronaći sve detalje o programu sufinanciranja, kao i popis svih modela vozila za koje je dostupno sufinanciranje te njihovih prodajnih mjesta. Kad iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji dosegne 90 milijuna kuna, poziv za građane i tvrtke će se privremeno zatvoriti. 

Nabavka vozila će se, kao i do sad, sufinancirati s do 40% po vozilu, a maksimalni iznos poticaja će ovisiti o kategoriji. Za električna vozila L1-L7 kategorije (mopedi, motocikli, tricikli, laki četvrtocikli) osigurano je do 20.000,00 kuna, za plug-in hibride do 40.000,00 kuna, dok će se za kupnju vozila s električnim pogonom ili čak na vodik moći dobiti do 70.000,00 kuna. Sredstva su dostupna i za vozila N1 kategorije i to plug-in hibridna vozila (do 40.000,00 kuna) te ona s električnim pogonom ili pogonom na SPP, UPP ili vodik, za koja se može dobiti do 70.000,00 kuna. S maksimalno 400.000 kuna sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, „plug-in“ hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodik. Građani će sufinanciranje moći ostvariti za jedno novo vozilo, dok će tvrtke moći kupiti i više njih, ali će im maksimalno biti dostupno do 400.000 kuna bespovratnih sredstava. I jedni i drugi kupljena vozila moraju zadržati u vlasništvu dvije godine.

Što to znači za vas kao kupca električnog vozila?

Više nećete morati voditi borbu s hrpom dokumentacije i stajati u redu pred poštanskim uredom ili računalom kako bi pobijedili u utrci “najbržeg prsta” te nakon toga mjesec dana s nestrpljenjem očekivati odgovor od fonda kako bi saznali je li vaša prijava uopće bila uspješna.

Ovaj put sve za vas radi trgovac. Na vama je da se javite trgovcu, odaberete model vozila koji vas zanima, dogovorite sve detalje i cijenu, a prijavu za vas odrađuje djelatnik prodajnog mjesta. Onog trena kad se vaša prijava pošalje i kad uplatite akontaciju (maksimalno 4800 kn), za vas su osigurana poticajna sredstva. Nakon kupnje i registracije vozila, u roku od mjesec dana iznos poticajnih sredstava bit će uplaćen direktno na vaš račun.

Stoga ne razmišljajte dugo neko krenite u potragu za vozilom koje želite!

Kako bi vam olakšali prijavu i na vrijeme vas obavijestili o svim potrebnim detaljima, ispunite obrazac na našoj web stranici i svu daljnju brigu oko prijave na natječaj prepustite nama.

PRIJAVA ZA SUBVENCIJE

Odgovori

Vaša košarica

close