city cruiser 8 električni romobil

Električni romobil – savjeti prije kupovine Ostavite komentar

Osjećate se izgubljeno prilikom kupnje električnog romobila jer postoji toliko mnogo modela i varijanti?

Ne snalazite se u specifikacijama modela?

Pomoći ćemo vam ;)

U nastavku slijedi nekoliko bitnih stvari koje će vam pomoći u donošenju vaše odluke prije kupovine.

električni romobil – TEŽINA

Težina električnog romobila može varirati od 12kg ( Xiaomi M365) pa sve do preko 50 kg za one ekstremne modele (poput Wolf Warrior 11+ ili Zero 11x). Prije kupovine dobro razmislite o tome koliko često ćete ga morati podizati i koliko dugo ćete ga morati nositi.

težina električnog romobila

Ako su unošenje u auto, lift, javni prijevoz jedine situacije kada ćete svoj električni romobil morati podizati (i sklapati) onda vam težina i nije toliko presudna, no ukoliko ga morate nositi npr. na treći kat zgrade bez lifta…. Dooobro razmislite prije kupovine. Sve preko 14kg većini korisnika će biti poprilično teško za nošenje.

VELIČINA KOTAČA / SUSPENZIJA

Zašto je bitno koliki su kotači? Pogledajte rutu gdje ćete koristiti svoj električni romobil. Je li dobro popločana i glatka? Ili je neravna, puna rupa i grbava. Na mjestima s lošim podlogama veći su kotači sigurniji i ugodniji za vožnju.

escooter wheels - električni rmobil kotači

Birajte modele koji imaju barem 8,5″ gume (City Cruiser 8). Kod izrazito neravnih terena bolji su modeli sa 10″ gumama (City Cruiser 10) , ali bacite oko i na modele sa suspenzijom (Zero 8, Zero 9).
Vrlo bitna stavka za veću udobnost su pneumatske gume. Pune gume su otpornije, ne mogu se probušiti no sama vožnja će biti neudobnija i krajnji domet može biti smanjen.
Suspenzija pruža ugodniju vožnju, ali čuva i romobil od neželjenih posljedica vibracija.

zero 10x suspension

električni romobil – SNAGA MOTORA

Snaga motora električnih romobila ima veliki raspon; od  najčešćih 250-350W pa sve do  preko 2000W (poput Zero 10x). Za ugodnu gradsku vožnju i normalne brzine do 20ak km/h 250-350W je sasvim dovoljno no uzmite u obzir nagib terena. Ukoliko imate većih uspona, trebat će vam najmanje motor od 500 W ( Zero 8, Zero 9) kako biste se udobno popeli na uzbrdicu.

UDALJENOST / DOMET

U koju svrhu ćete koristiti svoj električni romobil? Za povremene kraće vožnje ili konkretne udaljenosti od kuće do posla? Ako imate manje udaljenosti za koje vam je potreban ili ćete koristi kao javnog prijevoza i odredišta, trebat će vam maksimalan domet od 20 km po punjenji (imajte na umu da se baterije električnog romobila brzo nadopune). Ako planirate voziti električni romobil za veće udaljenosti od kuće do radnog mjesta, razmislite o modelima s većom baterijom koja će vam osigurati preko 20 km po punjenju.

električni romobil – GARANCIJA

Kvalitetan električni romobil i baterija trebaju imati jamstvo od 1 godine na sve komponente osim potrošnih dijelova poput guma i kočionih pločica. Električni romobili nisu jeftina ulaganja, tako da je preporukakupiti kvalitetan proizvod koji pruža jamstvo i podršku nakon prodaje

USLUGA NAKON PRODAJE / AFTER SALE SERVICE

Baš kao i automobil, električni romobil zahtijeva redovito održavanje. Dijelovi poput kočionih pločica i guma s vremenom se istroše. Provjerite ima li trgovina svoj servis koji vam može pružiti usluge popravka i održavanja i gdje im se nalaze servisi. Imaju li odmah dostupne rezervne dijelove?

Odgovori

Vaša košarica

close