Nadogradnja 10″ punih guma (honeycomb) na Xiaomi M365 i M365 Pro električni romobil Ostavite komentar

Većina vozača romobila s pneumatskim gumama manjih dimenzija vodi stalu borbu s bušenjem guma. Iako se pokazalo da je većina “praznih” guma prazno ne radi bušenja, već radi ne kontroliranja tlaka u gumama uslijed čega dolazi do postepenog trošenja i uništavanja unutarnje gume, a često i vanjske.

Ako se romobil neko vrijeme vozi na poprilično ili potpuno praznoj gumi, osim unutarnje, potrebno je promijeniti i vanjsku jer dolazi do oštećenja unutarnje stijenke gume. Ta oštećenja mogu vrlo brzo uništiti novu unutarnju gumu.

Ako vam se taj peh češće događa, sigurno ste poželjeli na romobil ugraditi pune gume koje nije moguće probušiti i konačno prestati voziti u strahu od sljedećeg bušenja. ;)

Do nedavno su pune gume bile “nužno zlo” i rijetko koji strastveni vozač romobila bi vam ih preporučio, ali dolaskom nove generacije punih guma 10″ honeycomb, to se promijenilo.

Kako je Xiaomi M365 trenutno najpopularniji model električnog romobila, ove gume najčešće ugrađujemo upravo na njega. M365 u originalu ima 8,5 x 2 pneumatske gume, ali uz nekoliko modifikacija moguće je na njega pripasati 10″ gume:

Da bi stražnja guma stala ispod blatobrana potrebno je ugraditi distancere stražnjeg blatobrana.

Veće gume čine romobil višim pa je potrebno dodati distancere i ispod nogare.

S obzirom da 10″ guma dolazi jako blizu šasije, potrebno je ukloniti konektor stražnjeg štop svjetla i kabel provesti alternativnim pravcem kako ga guma ne bi dodirivala.

Da prednja guma ne bi dodirivala blatobran, potrebno je obrnuto okrenuti podloške osovine kako bi se stvorila distanca od nekoliko mm. Osim toga potrebno je proširiti otvor za vijak na oblogama prednje vilice.

Konačni rezultat ;)

Kad smo riješili sav hardverski posao oko ugradnje guma, preporuča se napraviti par dodatnih zahvata kako bi vožnja bila još sigurnija i romobil dugotrajniji:

S obzirom da romobil mjeri brzinu ovisno o opsegu kotača, radi promjene veličine kotača pokazivala bi se pogrešna brzina. Kako bi dobili ispravnu brzinu na displeju, potrebno je romobil nadograditi ispravnom verzijom softvera s kojom će pokazivati točnu brzinu.

Ukoliko želimo romobil učiniti još dugotrajnijim i otpornijim kod većih napora, preporuča se pojačati vodove na kontroleru.

Na forografiji možete vidjeti originalni, nemodificirani kontroler.

Na ovoj fotografiji je isti kontroler s dodatno pojačanim vodovima. To omogućuje protok veće struje bez prekomjernog zagrijavanja vodova i kod većih opterećenja.

Za još bolje performanse, kod ekstremnijih korisnika, preporuka je i originalne MOSFET-e zamijeniti jačima. Ovaj korak se preporuča samo u slučaju korištenja puno jačih “custom” postavki softvera.

Ukoliko se na Xiami M365 ili 365Pro romobilu odrade svi navedeni koraci, možete biti sigurni da više nikad nećete imati problema s gumama i kontrolerom, a imat ćete potpuno drugačiji osjećaj vožnje, gotovo kao da ste kupili romobil više klase.

Sažetak učinjenog posla i modifikacija:

  • Skidanje originalnih guma
  • Modificiranje kabla štop svjetla
  • Ugradnja distancera stražnjeg blatobrana
  • Ugradnja distancera nogare
  • Modificiranje plastičnih obloga prednje vilice
  • Ugradnja punih guma na prednji i stražnji kotač
  • Pojačavanje vodova na kontroleru
  • Instaliranje modificiranog softvera
Set distancera za nadogradnju 10" guma na Xiaomi M365 / M365 PRO
Set distancera za nadogradnju 10" guma na Xiaomi M365 / M365 PRO
99,00kn 13,14 €
Set distancera za nadogradnju 10" guma na Xiaomi M365 / M365 PRO
Puna guma 10 x 2, honeycomb
Puna guma 10 x 2, honeycomb
179,00kn 23,76 €
Puna guma honeycomb za Xiaomi M365 električni romobil i Xiaomi M365 PRO - odgovara i za druge električne romobile s istim dimenzijama guma 10 x 2
Puna guma 10 x 2, honeycomb
Puna guma 10 x 2, honeycomb
179,00kn 23,76 €
Puna guma honeycomb za Xiaomi M365 električni romobil i Xiaomi M365 PRO - odgovara i za druge električne romobile s istim dimenzijama guma 10 x 2

Odgovori

Vaša košarica

close