Električni bicikl/e-bicikl/e-bike

Električni bicikl je definiran Zakonom o sigurnosti prometa na cestama kao vozilo koje ima najmanje dva kotača i koje se pokreće isključivo snagom vozača ili koje je opremljeno pedalama i pomoćnim (električnim) motorom čija najveća trajna snaga nije veća od 0,25 kW i koja se progresivno smanjuje do nule kad brzina dostigne 25 km/h, ili prije, ako vozač prestane pokretati pedale.

Bez registracije

Električni bicikl nije potrebno registrirati niti je za njega potrebna prometna dozvola. Isto vrijedi i za električni romobil. Elektromotor na biciklu i romobilu služi kao potpora prilikom vožnje i s njima nije moguće postići brzinu iznad 25 km/h. Za električni bicikl vrijede ista pravila kao i za obični – vožnja po označenim trakama ako postoje, kaciga na glavi i oprez u prometu.

Idealno prijevozno sredstvo

Električni bicikl idealno je prijevozno sredstvo za gradske gužve ili za ljetovanje, a uz to je i potpuno ekološki proizvod.

Rekreacija

Električni bicikli iz našeg asortimana zadovoljavaju aspekt rekreacije. Električni motor koji pokreće bicikl ne stvara otpor u vožnji, pa možete bezbrižno pedalirati.

Neki od modela električnih bicikala imaju i svoj prijenos (tzv. brzine) koje olakšavaju pedaliranje pogotovo pri većim brzinama i usponima.

Motor/pedelec sustav

Potrebno je samo okrenuti pedale i on dodaje svoju snagu koja je potpuno ista vašoj, sve dok ne dosegnete – ako želite – brzinu od 25 km/h. To je jedini način, osim u modu pješačenja, kada gurajući bicikl uz sebe pritiskom na označeni gumbić bicikl krene brzinom hoda čovjeka. Ako se nađete u pješačkoj zoni, pred stepeništem ili nekim nezgodnim usponom gdje biste sišli s bicikla, koristite tu mogućnost. Prestankom okretanja pedala motor se gasi, i to je način upravljanja dodatnom snagom iz motora. Motor će se isključiti i kada dosegnete brzinu od 25km/h iako okrećete pedale. Ako vaša brzina padne ispod te granice, uključiti će se ponovo. Dakle, ne možete dobiti zamjensku snagu za pogon, pedelec sustav bez okretanja pedala pretvara vaš bicikl u običan bicikl.

Ovisno o modelu, birate stupanj pomoći motora.

Brzina

Naši bicikli imaju pogone koji su limitirani da asistiraju do brzine od 25km/h zbog zakonske regulative nego tehničkih mogućnosti. Inače, bicikl normalno funkcionira i pri većim brzinama, ali bez motorne asistencije.

Servis

Električni bicikl kupljen kod nas imaj osiguran servis. To se odnosi i na nabavljanje rezervnih djelova, dodataka, novih baterija, punjača, kada i AKO bude potrebno.